24. 9. 2021 - Noč raziskovalcev 2021
Aktivnosti bodo obsegale znanstvene festivale na glavnih trgih štirih mest, raziskovalne dneve v osnovnih in srednjih šolah, več kot 30 predavanj in delavnic v knjižnicah, domu za starejše, muzejih, ... ter odprta vrata v raziskovalnih ustanovah, znanstvenem centru in kulturnih ustanovah.

Oglejte si uvodni pozdrav in vabilo k sodelovanju:
Znanost za državljane
Poročaj o svojih opazovanjih in meritvah
Tudi letos bomo v okviru projekta »Noč ima svojo moč« izvajali aktivnost znanost za državljane. Spremljali bomo kako varno je kopanje zunaj uradno potrjenih območij.

Se v vaši bližnji reki / potoku / jezercu / morju izven urejenih kopališč namakate vi, vaši sorodniki ali drugi ljudje? Preverite kakšna je kemična sestava vode, ali so prisotni indikatorji za
čisto / umazano vodo in še več.


partnerji projekta
Ustanova Hiša eksperimentov
Institut »Jožef Stefan«
Kemijski inštitut
Nacionalni inštitut za biologijo
Tehniški muzej Slovenije
Geološki zavod Slovenije


O čem je govora?

Konzorcij partnerjev Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Tehniški muzej Slovenije ter Geološki zavod Slovenije je skupaj sooblikoval projekt »Noč ima svojo moč«.

Kakšen je cilj projekta?

Cilj projekta »Noč ima svojo moč«  je zasnovati skupek aktivnosti, ki jih bomo izvedli v okviru Evropske noči raziskovalcev v letu 2022 (petek, 30. 9. 2022). Evropska noč raziskovalcev je vseevropska akcija v okviru programa za raziskovanje in tehnološki razvoj – Obzorje Evropa (Horizon Europe).

Čemu vse to?

Na pobudo Evropske komisije se širom Evrope za en dan v letu široko odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi predstavile poklic in življenje znanstvenika širši javnosti.

Kdo sodeluje?

Projekt bo združil več kot 50 kulturno-znanstveno-izobraževalnih institucij z namenom osveščanja o pomembnosti raziskovanja in inovacij, njun vpliv na družbo in gospodarstvo ter karierne možnosti. V »nočnih« dejavnostih po vsej Sloveniji bo sodelovalo več deset tisoč obiskovalcev iz različnih ciljnih skupin.

Kaj se bo dogajalo?

Aktivnosti bodo obsegale dogodivščine, predavanja, delavnice, raziskovalne dneve v osnovnih in srednjih šolah, muzejih, ... ter odprta vrata v raziskovalnih ustanovah in znanstvenem centru.