Noč raziskovalcev
Dogajanje v okviru Noči raziskovalcev v petek, 27. novembra 2020, se je preselilo na splet.

Program Noči raziskovalcev 2020
Znanost za državljane
Vabljeni da nam pomagate pri opazovanju in spremljanju zdravja dreves divjega kostanja. S tem boste omogočili celovit vpogled v stanje obolelosti divjega kostanja po Sloveniji.

Več o spremljanju kostanjev
partnerji projekta
Ustanova Hiša eksperimentov
Institut »Jožef Stefan«
Kemijski inštitut
Nacionalni inštitut za biologijo
Tehniški muzej Slovenije


O čem je govora?

Konzorcij partnerjev Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo in Tehniški muzej Slovenije je skupaj sooblikoval projekt »Noč ima svojo moč«.

Kakšen je cilj projekta?

Cilj projekta »Noč ima svojo moč« je bil zasnovati skupek aktivnosti, ki smo jih izvedli v okviru Evropske noči raziskovalcev v letu 2020 (petek, 27. 11. 2020). Evropska noč raziskovalcev je vseevropska akcija v okviru programa za raziskovanje in tehnološki razvoj – Obzorje 2020 (Horizon 2020).

Čemu vse to?

Na pobudo Evropske komisije se širom Evrope za en dan v letu široko odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi predstavile poklic in življenje znanstvenika širši javnosti.

Kdo sodeluje?

Projekt je združil več kot 30 kulturno-znanstveno-izobraževalnih institucij z namenom osveščanja o pomembnosti raziskovanja in inovacij, njun vpliv na družbo in gospodarstvo ter karierne možnosti.. V »nočnih« dejavnostih po vsej Sloveniji je sodelovalo več deset tisoč obiskovalcev iz različnih ciljnih skupin.

Kaj se je dogajalo?

Spletne aktivnosti so obsegale dogodivščine, predavanja, delavnice, raziskovalne dneve v osnovnih in srednjih šolah, muzejih, ... ter virtualna odprta vrata v raziskovalnih ustanova in znanstvenem centru.