28. 9. 2018
Noč ima svojo moč 2018
Potekala je v Ljubljani, Murski Soboti, Novem mestu, Ajdovščini, Mariboru, Celju, Postojni, Kopru, Slovenj Gradcu, Krškem, Trbovljah, na Bogenšperku, Pivki, Bistri, Polhovem Gradcu, Kranju, Ptuju in Novi Gorici.


partnerji
Ustanova Hiša eksperimentov
Institut »Jožef Stefan«
Kemijski inštitut
Tehniški muzej Slovenije

O čem je govora?

Konzorcij partnerjev Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije je skupaj sooblikoval projekt »Noč ima svojo moč«.

Kakšen je cilj projekta?

Cilj projekta »Noč ima svojo moč« je bil zasnovati skupek aktivnosti, ki smo jih izvedli v okviru Evropske noči raziskovalcev v letih 2018 in 2019 (petek, 28. 9. 2018 in petek, 27. 9. 2019). Evropska noč raziskovalcev je vseevropska akcija v okviru programa za raziskovanje in tehnološki razvoj – Obzorje 2020 (Horizon 2020).

Čemu vse to?

Na pobudo Evropske komisije se širom Evrope za en dan v letu široko odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi predstavile poklic in življenje znanstvenika širši javnosti.

Kdo sodeluje?

Projekt je združil 28 raziskovalnih institucij z namenom osveščanja o raziskovanju in inovacijah, povezanih družbenih in gospodarskih koristih ter kariernih možnostih. V »nočnih« dejavnostih po vsej Sloveniji je sodelovalo več kot 40.000 obiskovalcev iz različnih ciljnih skupin.

Kaj se bo dogajalo?

Aktivnosti so obsegale znanstvene festivale na glavnih trgih štirih mest, raziskovalne dneve v šestih osnovnih in srednjih šolah,
več kot 30 predavanj in delavnic v knjižnicah, domovih za upokojence, muzejih, ... ter odprta vrata v raziskovalnih ustanovah, znanstvenem centru in kulturnih ustanovah.