Pogosta vprašanja
V mojem lončku je zraslo mnogo različnih rastlin, zakaj?

S prstjo, ki si jo odvzel v naravi s prinesel tudi semena različnih rastlin. Semena so počivala v zemlji in ko si začel lonček s tvojimi posejanimi rastlinskimi vrstami pričel zalivati, so vzkalila tudi ta.

Nič ni vzkalilo, kaj sedaj?!

Ali v tvojih lončkih ni vzkalila nobena izmed posejanih rastlin? Brez panike! Prestavi jih na kakšno drugo mesto, kjer je morda bolj sončno ter preveri ali si jih redno zalival. Nekatera semena pa za kalitev potrebujejo tudi malce dlje časa, zato svojih lončkov s posejanimi rastlinami nikar ne zavrzi ampak raje počakaj na pomlad in boš videl kaj bo na plano pokukalo takrat.

Ali veš?

Nekatere rastline raje rastejo na soncu druge pa v senci. Tudi rastline, ki si jih posejal imajo večinoma raje sončna in bolj sušna rastišča. Če si opazil, da v tvojih lončkih rastline še niso kalile, ali slabše rastejo, jih prestavi na bolj sončno mesto.

Voda je vir življenja!

Vsako živo bitje za življenje potrebuje vodo, torej tudi rastline. Tudi z rastlinami, ki si jih posejal v lončke ni nič drugače. Z rednim zalivanjem so postajale vsak dan večje. A letos so zaradi dolgega obdobja sončnega vremena in visokih poletnih temperatur potrebovale še več vode. Če so rastline videti ovenele, jih le brž zalij!

Ali veš?

Pravega recepta na koliko časa zalivati rastoče rastline ni. Kdaj je potrebno zaliti lonček z rastlino najbolje ugotoviš tako, da prst potipaš s prstom. Če je suha in trda, potem moraš rastlino zagotovo zaliti. Če je tako mokra, da ti kot blato ostane na prstu, potem si jo zagotovo preveč zalil. Od tipa prsti pa je odvisno koliko vode zadrži, nekatere prsti se zato izsušijo hitreje kot druge.

Vrtna zemlja
Gozdna zemlja
Kompost
Peščena zemlja